Skip to main content

Május-június hónapokban már több gyümölcsfaj termését szüretelhetjük.A betakarításkor azonban nagyon sok tényezőre oda kell figyelnünk. Ismerkedjünk meg ezekkel.

A cseresznyét és a meggyet kocsányával együtt szüreteljük, mert így nem sérül meg és tovább eltartható. Ügyeljünk rá, hogy a termőnyársak, a jövő évi termés alapjai, ne sérüljenek meg. A szüret ne érjen véget a betakarítással. A koronát, amelyről a gyümölcsöt leszedtük, vizsgáljuk át, és távolítsuk el a sérült, hasadt és törött koronarészeket. Ezzel nem jó megvárni a tavaszt, mert a nyitott, roncsolt sebfelületen át súlyosan fertőződhet a fa.

A szamócát legjobb másnaponként szedni. A gyümölcskocsányt két körmünk közé fogva törjük le úgy, hogy közben ne nyomódjon meg a gyümölcs. A szüretre, a harmat felszáradása után, a reggeli és a kora délelőtti időszak a legalkalmasabb, mikor a gyümölcs felülete már száraz. A nedves és a felmelegedett gyümölcs könnyen romlik. A leszedett szamócát árnyékos, hűvös helyen tároljuk a felhasználásig. Friss fogyasztásra és a feldolgozásra is teljesen érett állapotban szedjük a gyümölcsöt, mert íz- és zamatanyagai akkor a legdúsabbak. Ha piacra, hosszabb szállításra szánjuk, akkor a szamócát a teljes érés előtt – mikor még a csúcsa fehér – szedjük le.

A köszméte kényes gyümölcs. Befőttnek teljes nagysága elérésekor, de még a teljes érés előtt, zölden szedjük. A teljes érés kezdetén a zöld szín fokozatosan halványodik, s a bogyó ezzel párhuzamosan puhulni kezd. A friss fogyasztásra szánt köszméte ideje egy, legfeljebb két hétig tart. Dzsemnek is ekkor a legalkalmasabb. Túlérve hajlamos a hullásra. A leszüretelt köszmétét vigyük árnyékos helyre, mert könnyen megfonnyad.

A fekete ribiszke szedésének idejét felhasználási módja határozza meg. Dzsemnek akkor a legalkalmasabb, mikor a fürt csúcsán lévő 1–2 apró bogyó még zöldesbarna. Ekkor a legnagyobb a bogyók pektintartalma. Egyéb célra (lének, bornak, asztali fogyasztásra) csak a beszínesedett, teljesen érett fekete gyümölcsöt szedjük. A leszüretelt ribiszkét tegyük száraz, hűvös helyre, mert különben könnyen befülled. Hűtőszekrényben, 1 °C-on, számottevő minőségromlás nélkül 2–3 hétig is eltartható.

A piros ribiszkét teljesen éretten szedjük. A teljes érettséget ízleléssel is megállapíthatjuk. A korán szedett ribiszkének alacsony a cukortartalma, a savas anyagok viszont túlságosan nagy mennyiségben vannak jelen. Az íz- és zamatanyagok a teljes érés idejére fejlődnek ki. Lének és bornak ebben az állapotban szedjük.

A málnát gondosan szüreteljük, mert termése könnyen szétesik. Az egyik kezünkkel rögzítsük a hajtást, a másikkal óvatosan fejtsük le a bogyókat a vacokkúpról. Ha a málnát friss fogyasztásra szánjuk, akkor akkor terítsük szét egy nagyobb felületű, lapos rekeszben, így saját súlya alatt kevésbé törődik. A leszedett gyümölcsöt hűvös helyen, vagy a hűtőszekrényben tartsuk!

Forrás: http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/gyumolcsszuret-majusban-juniusban/5190/

Szerző: Miklós Dénes

TOP 5