Skip to main content

A nyár egyik kedvelt gyümölcse a sárgadinnye. Mindenki felismeri egzotikus illatáról és különleges édes ízéről. Gyulladáscsökkentő hatása miatt kifejezetten jó a gyulladásos bőrbetegségek ellen.

Származása

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, ázsiai eredetű gyümölcs és gyógynövény is. Kedveli a hosszú, meleg nyarakat, cukortartalma az éghajlattól függ. Rengeteg fajtáját ismerjük, héja alapján tudjuk megkülönböztetni.

Vitamindús gyümölcs

A dinnye legfontosabb alkotóelemei a rostok, vitaminok, ásványi anyagok és nagy mennyiségű víz, ami a nagy melegben különösen jót tesz a szervezetnek. Nagyon jó A- és C-vitaminforrás, ezen kívül rengeteg B-vitamint tartalmaz, különösen nagy mennyiségű B6- és B3-vitamint. Jelentős mennyiségű karotint, foszfort és nátriumot tartalmaz. A-vitamin és béta-karotin tartalma a szem és nyálkahártya egészségét szolgálja. Mivel zsírban és vízben is oldódó vitaminokat is tartalmaz, ezért fogyasztása előnyös a szabadgyökök sejtkárosítása ellen.

Gyógyhatásai

Ásványianyag és béta-karotin tartalmának köszönhetően láz és gyulladásos betegségek ellen kitűnő ellenszer, emellett kifejezetten jó a bőr gyulladásos betegségeire, és az immunrendszer ellenálló képességét is javítja. Ezen kívül különösen jó hatással van hasi problémákra, menstruációs görcsök előtt fogyasztása ajánlott, így enyhítve a görcsös fájdalmakat, vékony- és vastagbél gyulladásos betegségeire is kiváló gyógymód a sárgadinnye.

Felhasználása

A sárgadinnye szezonja alatt érdemes minél többet fogyasztani belőle. Lehűtve kiváló hűsítő és magas víztartalma miatt a szervezetnek is különösen jót tesz a kánikulában. Fontos azonban, hogy ne tartsuk sokáig hűtőben, ugyanis édes illatát és ízét is elvesztheti és gyorsan meg is romolhat. Készíthetünk belőle gyümölcslevest és gyümölcssalátát is.

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/gyogyhatasu-gyumolcs-sargadinnye

TOP 5