Skip to main content

 

Megszabadulna a havi 9 ezer forintos áramszámlától? Nem is kell ahhoz nagy levegőt vennie.

Nincsenek hangzatos ünnepi beszédek, és nem jelentkezett még a politikai hasznok learatására sem senki, mert csak egyszerűen megtörtént a határátlépés. Olyan szintre csökkent a lakossági napelemes rendszerek ára, hogy nem kell várni az újabb áramárcsökkentés bejelentésére, és az eddig hiába remélt széles körű kormányzati támogatásra sem. A támogatáshalogatás a továbbiakban már nem visszatartó erő, mert egyszerűen bele lehet vágni, és 10 év alatt garantáltan megtérül az egész.

hirdetés

Hányszor hallotta, hogy jó dolog a napelem (meg a zöldenergia is), de azt csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, annyira drága? És hányszor hangoztatta, hogy olyan sokba kerül egy napelemes projektbe belevágni, hogy azt egy átlagos magyar család képtelen volna kigazdálkodni? De azt is biztosan fel tudja idézni, hogy alig fél éve, a téma szakavatottjaként  L. Simon László kormánypárti politikus azt tudta mondani, hogy bár a napelemezés drága biznisz, a hazai napelemhasználatot ő azért nem támogatja, mert este is szükségünk van áramra, és akkor ugyebár nem süt a Nap.

Vélhetően a nyílászárócsere-programról, a kazán- és hűtőgépcsere programokról, vagy akár a rezsicsökkentésről is megvan a maga véleménye. Ahogyan az egyre csak halogatott központi energiahatékonysági programokról. Nos, ideje felfrissíteni az ismereteit, mert ma már azt kell észrevennie, hogy éppen átlépjük a Rubikont.

Nem muszáj már a kormányzati pályázatokra és támogatásokra várnia (hiába), mert egy családi ház komplett napelemes beruházása már az 1 millió forintos összköltségi határt sem kell, hogy feltétlenül meghaladja, s így akkor is megtérül nagyjából 10 év alatt, ha semmi másra nem támaszkodhat, mint a saját pénztárcájára.

L. Simont átlépi a valóság

Két napja egy szimpla, weboldalszéli hirdetésre kattintva regisztráltunk egy eddig ismeretlen oldalon. Nem tudjuk, hány hasonló operátor cég működik, és azt se, hogy mióta működik ez az oldal. A honlap azonban lényegében azt ígéri, hogy a segítségével átlépjük L. Simon László tavaly szeptemberi magánvalóságát. Az ígéret ugyanis az volt, hogy gyorsan, naprakész árajánlatokat kapunk az általunk megadott egyszerű paraméterek alapján arra, hogy a lakásunkat akár teljes egészében napenergiára állíthassuk át.

Az operátor cég ígéretét hittük is, meg nem is: az oldalon azt állították magukról, hogy megkönnyítik a választásunkat, és egy szimpla ajánlatkérő ív kitöltését követően, napokon belül több, napelemrendszereket szerelő cégtől is garanciális ajánlatot kapunk. Mindezt annak köszönhetően, állították, hogy egy több mint 250 tételből álló, rendszeresen felülvizsgált cégadatbázissal dolgoznak.

Mivel a témában nem vagyunk teljesen járatlanok (a legutóbbi fél évben tucatnyi cikket írtunk a napenergia-hasznosítás egy-egy aspektusáról – például ittittitt, meg itt – és még itt is) a napelemek tetőnkre kerülésének víziójától pedig évek óta nem tudunk lemondani, úgy gondoltuk, veszteni valónk nemigen van. Az adatkérő lapra egy átlagos magyarországi családi ház, illetve egy tipikus család éves áramfogyasztását írtuk be (2200 kWh). Az egyszerűség kedvéért még azt, hogy a rendszerünk nem használ éjszakai áramot, viszont az ajánlattevőtől komplett kivitelezést kértünk. A cím rubrikába pedig egy, a fővárostól több mint 200 kilométer távolságra lévő helyszínt.

Mindössze 48 óra alatt hat cég ajánlatát kaptuk meg, érdekes, vagy sem, közülük csak kettőnek Budapest a székhelye. Minden előzetes ajánlat megfelel a továbbgondolással kapcsolatos alapvető kritériumoknak: átlátható, alaposnak látszó számításokat és ajánlatokat kaptunk. A cégek szinte kivétel nélkül abból indult ki, hogy az általunk megadott helyszín GPS koordinátáira vonatkoztatva megadta a hivatalos napenergia-mennyiségre vonatkozó európai számítási paramétereket. Az ebből, illetve a fogyasztási adatunkból számoltan összerakott komplett rendszereket, tételesen felsorolták, melléjük téve az egyes alkotóelemek (napcella, tartószerkezet, inverter, kábelek, kismegszakító stb.) és az igénybe veendő szolgáltatások (telepítés, rendszertervezés, engedélyeztetés, óracsere ügyintézése, szerelés) bekerülési árát is.

Ajánlatdömping 48 óra alatt

A legolcsóbb ajánlat 890 ezer forint volt, a legdrágább 1,72 millió forint – mindkét ár bruttó értendő, és a napenergia-rendszerekre kivetett környezetvédelmi adót is tartalmazza. De ezek különböző méretű és szolgáltatási minőségű napelemrendszerekre vonatkoznak.

Az ajánlatok összesen három méretre szólnak: a minimumra (1,5 kWp) csak két cég küldött ajánlatot – egyiküké a már jelzett legalacsonyabb ár. A normál méretű infrastruktúrára (2 kWp) mind a hatan számoltak, de akadt olyan cég is, mely a biztos ami biztos alapon 2,5 kWp teljesítményű rendszerre is számolt és küldött ajánlatot. Ezek alapján megtudtuk, hogy egy 2 kWp méretű napelemrendszertől havi átlagra átszámoltan úgy 175-200 kWh árammennyiség termelése várható. Ezzel egy ekkora rendszer képes a havi, akár 9 ezer forintos villanyszámlát is teljes egészében kiváltani. És ehhez – a beruházási költség vállalásán kívül – pusztán egy egész nap árnyékmentes, Dél felé néző, durván 15 négyzetméteres felületet (háztető, kert) kell tudni biztosítani.

Az ajánlott projektárak zöme az 1 millió forintos határérték felett táncolt (az átlagolt ajánlati ár 1,22 millió). Van cég, mely az ajánlatát 305 forintos euróárfolyam mellett tette meg, de volt olyan is, aki viszont a 310 forintos árfolyamhatárig vállalja a munkát a megadott áron. Minden ajánlattevő 30 napos határidő mellett tett árajánlatot, és az is közös jellemzőjük, hogy hangsúlyozták: rozsdamentes, korrózióálló tartószerkezettel dolgoznak, és úgy képesek egy nap alatt végezni a rendszer telepítésével, hogy a tetőt nem kell megbontani.

Referenciát minden cég megadott, közülük az volt a leginkább meggyőző, amelyik egy egész oldalas név-cím-telefonszám listát is megadott, melyen az általuk elvégzett, hasonló adottságú és igényű, már befejezett projektek haszonélvezőinek adatai szerepeltek. Próbaként hármat is felhívtunk – valóban létező, valóban az adott céggel szerződött háztulajdonosok voltak a vonal túlsó végén. Rosszat egyikük sem mondott, de ketten is arra panaszkodtak, hogy bár a cég a szerződéskötés után hamar megjelent, és a szerelési munkákat valóban egy nap alatt el is végezték, mégis hónapokat vártak az áramszolgáltatóra.

Differenciált garancia, előre fizetett számla

A garancia kérdése ennél kicsit összetettebb, ami nagyrész annak köszönhető, hogy a különböző rendszerkomponensek német, osztrák, koreai, japán vagy kínai gyártóktól származnak. Ez a differenciáló tényező alapvetően az árakban is. A teljes rendszerre általában 10 év garanciát vállalnak a cégek, és ez igaz a legtöbb elemre is – kivéve az invertert. Van olyan cég, amely az egyenáramból váltóáramot készítő elemre alapból csak 5 év garanciát vállal (azzal a kikötéssel, hogy felárért a 10 év is megváltható), de van, aki a garanciát alapból úgy vállalja 10 évig, hogy azon túl az első invertercserét is ingyenesen elvégzi. Mindez azért kiemelten fontos, mert a napelemrendszerek Achilles-sarkát ma egyértelműen az inverter jelenti, aminek az árával (170-250 ezer forint) csak a telepítés-engedélyezés-beüzemelés szolgáltatási kombó vetekszik. De ezen a téren is van olyan vállalkozás, mely az ajánlat részeként, a 15 napon belül szerződéskötés esetén a rendszertervezés és csatlakoztatási díj átvállalását ígéri.

Garancia a napelemek által leadott teljesítményre is van. A leggyakoribb vállalás az, hogy a rendszerteljesítmény 90 százalékára 15 évet, 80 százalékára 25 év garanciát vállalnak a cégek. Ez a paraméter annak ismeretében fontos, hogy az ajánlatban szereplő rendszerek évente (de a mai árakon számoltan) 70-100 ezer forint körüli áramszámlát téphetnek miszlikbe. Így tehát egy 1,2 millió forintba kerülő 2 kWp-s rendszer megtérülése nagyjából 10 év.

A finanszírozás kérdésében hatból öt cég külön figyelmet szentel arra, hogy ne csak azt közölje, hogy a finanszírozás a 20 vagy 25 százaléknyi előleg megrendeléskori befizetésével (és ennek megfelelően a 75-80 százalékos telepítést követő számlakiegyenlítéssel) képzelhető el, hanem hitelfinanszírozási konstrukciókban is. Ez utóbbiról a cégek részletesen a honlapjukon tájékoztatnak, de volt olyan ajánlattevő, amelynek az összesen 10 oldalas ajánlatételébe nem csak az fér bele, hogy közöljék: "a lakás-takarékpénztár által nyújtott 30 százalékos állami támogatást Ön igénybe tudja venni", hanem az is, hogy elmagyarázzák és táblázatba szerkesztve bemutassák, hogy akár úgy is kerülhet a tetőre napelemrendszer, hogy a megrendelő "csak" annyit vállal, hogy 10 évig, havonta 8-12 ezer forintosával, kvázi "előre fizeti" a villanyszámláját. Aztán pedig valóban ingyen használhatjuk a rendszerünket.

Mindezek alapján azt ugyan nem állítjuk, hogy azonnal szerződést kötünk a vidéki címen álló családi ház napelemes felszerelésére, de azt igen, hogy az ajánlatok már igenis elgondolkodtatóak. Annak tükrében, hogy a kocsikat átlagban azért 5-6 évente mégiscsak lecseréljük, és az a kényelmi funkcióján kívül nemigen térül megy (anyagilag pedig nyilvánvalóan nem), valamint hogy egy egymillió forintos beruházásba amúgy a házfelújítás részeként mi férne ma bele (vagy csak nyílászárócsere, vagy csak – részbeni – újraszigetelés, esetleg egy tetőcsere), a napelemre való átállás kifejezetten kedvező ajánlatnak nevezhető.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: AFP/Patrik Stollarz

TOP 5