Skip to main content

 

Mintegy 20 ezer háztartás cserélheti le a mosógépét az Otthon Melege energiahatékonysági program következő szakaszában - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Szabó Zsolt hozzátette, még az első félévben szeretnék kiírni a mosógépcsere-programot, a nyertesek 30-40 ezer forintot kaphatnak energiahatékony mosógép vásárlására.

hirdetés

Felidézte, hogy az Otthon Melege programot azért hirdették meg, hogy a legkevésbé energiahatékony ingatlanok felújításában segíteni tudják a lakosságot.

Családi házak szigetelése lesz a következő

Szabó Zsolt elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetés keretében további programokat indítanak, ezek értéke 240 milliárd forint lesz, amiből a magyarországi ingatlanállomány ötven százaléka megújulhat.

Az államtitkár az Origónak adott márciusi interjújában árulta el először, hogy nyártól a családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet majd pályázni. Nyáron az európai uniós pályázatok is megjelennek, és lehetőség lesz a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére – mondta. A pályázatokon belül nyolcszor annyi pénz lesz elérhető, vagyis 80 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A pályázatok ütemezetten jelennek meg, több részletben, mert az építőipar nem bírná kapacitással – mondta Szabó Zsolt.

Az Otthon Melege program keretében korábban hűtőgép-, kazán- és nyílászárócserére is lehetett pályázni. A három lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A fűtéskorszerűsítési pályázat keretösszege 1 milliárd forint, a háztartásigép-cserére kiírt pályázaté 627 millió, a nyílászárócsere-pályázaté pedig 1,1 milliárd forint.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Getty Images/iStockphoto/Sergiy Tryapitsyn

TOP 5