Skip to main content

 

Tehát Európai Uniós pénzből lakossági energia-korszerűsítési program nem lesz - mondta Lázár János a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján, nagy felháborodást kiváltva az energetikában érdekelt szervezetekből.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) értetlenségének adott hangot, az Energiaklub pedig „óriási nemzetstratégiai hiba” elkövetésének veszélyére hívta fel a figyelmet a kijelentés kapcsán, mivel az Európai Bizottság operatív programjaiban és a közelmúltban a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában is kiemelik a lakossági energia-korszerűsítés fontosságát.

hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi mondata a fejlesztési tárca korábbi álláspontjával is szembe megy, mivel az néhány héttel ezelőtt már vázolta az idén ősztől jövő tavaszig megnyíló lakossági pályázatok menetrendjét. Lázár kijelentése a kapcsán a MEHI arra hívta fel a figyelmet, hogy a Brüsszel által elfogadott operatív programokban energiahatékonysági beruházásokra kb. 450 milliárd forintnyi forrás lett elkülönítve, ebben a középületek és a vállalkozások által felhasználható pénzek mellett benne van a lakossági keret is. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy a lakóépületek sokkal több energiát használnak fel, mint a közintézmények - a lakossági fogyasztás a teljes primer energiafelhasználás egyharmadát teszi ki. 

Ehhez képest Lázar a konferencia nyitóbeszédében azt mondta, hogy Európai Uniós pénzből csak állami intézmények energiakorszerűsítési programját akarják megvalósítani „annak érdekében, hogy az állam dologi kiadásai érdemben csökkenthetőek legyenek”. Lázár az állami bürokráciacsökkentés és kiadáscsökkentés szükségességével indokolta az új írányt. A kijelentés annak tükrében is különös, hogy a középületek 2020-ig tartó energetikai felújítására a MEHI szerint már elkülönítésre került a szükséges 152 milliárd forint három operatív programon belül. 

Lázár a lakossági energiakorszerűsítéshez részben banki forrásokhoz nyúlna az uniós támogatás helyett, ami az Energiaklub közleménye szerint nem feltétlen vonzó lehetőség a lakosság nagy részének. „A háztartások évek óta várják a beígért, ámde folyamatosan csúszó uniós támogatási programok megjelenését” - írják. A 2014-2020-as ciklusban a Portfolio szerinteredetileg 150 milliárd forintnyi vissza nem térítendő, és ugyanennyi visszatérítendő támogatást osztottak volna ki a lakossági pályázók között. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Ulrich Baumgarten

TOP 5