Napelempark és málnaültetvény 

Napelempark legyen a földemen vagy ültetvény? Egész eddig választani kellett a kettő közül, de holland és német tudósok kitalálták, hogyan lehetne egyszerre megvalósítani a kettőt.

A német BayWa cég és a hollandiai Wageningen University egyetem azzal kísérletezik, hogyan lehetne a napelemes modulok szántóföldi felhasználását sikeresen kombinálni a különféle bokros gyümölcsök termesztésével.

hirdetés

A cég az egyetemmel közösen alkotta meg a legnagyobb ilyen európai rendszert egy hollandiai málnafarmon, Babberichben.

A projekt célja megvizsgálni,

hogyan lehet a napelemes modulokat hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével.

A BayWa szerint a félig átlátszó napelemek alatt a mezőgazdasági termelők meg tudják védeni a növényeket az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyoktól, miközben hozzájárulnak az éghajlat védelméhez és a szén-dioxid-csökkentéshez a zöld áram termelésével.

A cég szerint ez a fajta kettős felhasználás - az élelmiszerek termesztésére és közben az energiatermelésre - óriási potenciállal rendelkezik, különösen az évelő gyümölcs- és borkultúrák esetében.

A szóban forgó babberichi napelemes gyümölcsültetvény, amelyet a BayWa a holland GroenLevennel közösen épített, több mint 10 ezer napelemmodulból áll és 2,7 MWp teljesítményt nyújt egy 3,2 hektáros málnaföldön. 

A modulok elegendő energiát adnak ahhoz, hogy körülbelül 1250 háztartást tápláljanak zöld energiával, a málna pedig növekszik alattuk, így a földet mindkét célra tudják hasznosítani.

A projekthez a BayWa kidolgozott egy félig átlátszó típusú napelemes modult, amely elegendő fényt bocsát át a növények számára, miközben megóvja őket a szélsőséges időjárástól, beleértve a jégesőt, a heves esőzéseket és a közvetlen napfényt is. A napkollektoros modulok alatti éghajlatot érzékelőkkel figyelik, csakúgy, mint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését.

A napelemes moduloknak más típusú bogyós gyümölcsökre - például piros ribiszkére, áfonyára, szederre és eperre - gyakorolt hatását négy további projekt részeként vizsgálják.

Ezen túl a BayWa alma- és körtetermelőkkel is kísérletezik további projektek kidolgozásában.

A projektek célja az AgriPV nevű rendszer elterjesztése, egyben annak bizonyítása, hogy az ilyen jellegű innovációk elősegítik a gyümölcs minőségének javítását, a vízpárolgás csökkentését és alacsonyabb költségen tartja a gyümölcstermesztést.

Forrás: Futurefarming.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: A holland babberichi napelemes málnaültetvény képe madártávlatból - FORRÁS: BAYWA

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu