Skip to main content

 

Ha tehetem, egyedül járok az erdőben. Ilyenkor mutatja meg magát igazán a természet és rádöbbenek, milyen kis pont vagyok ebben a hatalmas rendszerben. Persze hogy alázatot érzek iránta.” – Gyuri bácsi.

Bizonyára hallottunk már az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar természetgyógyászról, Szabó Györgyről – Gyuri bácsiról –, aki a gyógynövényekbe vetett hitét és a természetes orvoslásban tanúsított tudományát nem csupán saját, hanem sokak egészségének megőrzése végett kamatoztatja.

hirdetés

Noha a természetgyógyászat világában csak nyugdíjas éveiben kezdte aktív tevékenységét, már 6 éves korától a természet szerelmese, a gyógynövények kedvelője volt. A gyógynövények egészségmegőrző és gyógyító hatásainak szélesebb körben való megismertetését a 2000-es évektől kezdte.

A gyógyfüvek terén szerzett jártasságát még kisgyermek korában, nagyanyjától sajátította el. Elmondása szerint felmenői – mint ahogyan nagymamája, Bori néni is – javas asszonyok voltak, akik hagyományos gyógyászattal foglalkoztak. Így emlékszik vissza a kezdetekre:

„Miskolcon laktunk, a szülői házunk a város szélén van. Amikor hat éves voltam, a nagyanyám Sajókazincról beköltözött hozzánk, aki az ottani falunak a javasasszonya volt. Keresett valakit, akinek átadhatná azt a tudást, amit az őseitől örökölt. A hat gyerek közül engem választott, mert én voltam az, aki mindig elszökött otthonról, de soha nem a város felé ment, hanem mindig ki a természetbe – mert ott éreztem jól magam. Ezért aztán engem kezdett el tanítani. 6-tól 14 éves koromig (1934-től 1942-ig) szinte minden szabadidőmet együtt töltöttük, mert nagyon szerettem kint lenni a határban. Ő pedig az alatt az idő alatt megmagyarázott nekem mindent, amit ő megtanult az őseitől. Így kezdődött.” – meséli.

Gyuri bácsi 86 évesen kiváló egészségnek örvend, lányával és unokájával együtt ma is aktív gyógynövénygyűjtő. Nem kevesebb, mint 150 féle gyógyfüvet ismer és használ, gyógyteái számtalan betegségre és panaszra jelentenek gyógyulást, enyhülést. Hogy csak egy párat említsünk ezek közül: cukorbetegség, magas vérnyomás, visszeresség, köszvény, aranyér, depresszió, asztma, felfázás, hajhullás, petefészek ciszták, szürkehályog és még sorolhatnánk.

Ebben a hideg, téli időszakban igen aktuális téma az immunrendszer erősítése, nézzük meg, mit ajánl Gyuri bácsi az ellenálló képességünk megőrzésére, erősítésére.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5