Skip to main content

eldobottcigarettavegA dohányzás szórakozóhelyeken betiltása óta a cigarettázók az utcára szorulnak, amellyel a környékbeli lakók nyugalmát zavarják. Az egyes bárok maguk próbálják megoldani valahogy a helyzetet, az önkormányzat és az ÁNTSZ szerint ugyanis ez nem az ő hatáskörük.
Rozgonyi Zoltán, a 400 tulajdonosa az Indexnek elmondta, bár korábban figyeltek arra, hogy a vendégek az utcán ne hangoskodjanak, most igyekszenek betartani a benti dohányzást tiltó törvényt, április elseje óta ezért több tucat ember áll kint az utcán és beszélget, ami érthetően nagyobb zajjal jár. A felszálló füst miatt még nem voltak problémák, de előfordult, hogy a lakók szóltak, zavarja őket az állandó utcai duruzsolás.

A helyzet kezelésére a 400 a szomszédos Mika Tivadar Mulatóval közösen egy "csendbohócot" alkalmaz, aki megkéri a vendégeket, hogy ne hangoskodjanak és megmutatja nekik, hol szabad dohányozni. "Várható volt és így is lett: mostantól a buli már nem bent van, hanem kint", tapasztalta a Mika tulajdonosa, Kápolnai Gábor.

Más kávézók annyira igyekeznek betartani a törvényt, hogy még a teraszukon is megkülönböztetnek dohányzó és nem dohányzó asztalokat attól függően, hogy az milyen messze van a bejárattól, miközben egyes belső udvaros szórakozóhelyek úgy oldották meg a kérdést, hogy ott már szabadon rágyújthat bárki.
Az Index úgy tudja, érkeztek már panaszok a polgármesteri hivatalhoz, de az önkormányzatnak nincs sok eszköze arra, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása miatt jelentkező újabb konfliktusokat kezelje, válaszolták kérdésünkre a VI. kerületi önkormányzatnál. A VII. kerületnél azt mondták, ők még nem kaptak ilyen panaszokat, de a törvény betartatása szerintük alapvetően az ÁNTSZ hatásköre.

Az ÁNTSZ ellenőrei azonban nem az utcai zajjal foglalkoznak, ők azt nézik, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a vendégek a kijelölt dohányzóhelyeket használják-e. Ettől függetlenül már hozzájuk is érkeztek panaszok a dohányosok utcai hangoskodása és a szálló füst miatt, közölték a lappal.

Az ÁNTSZ közlése szerint a lakók vagy a vendéglátósok konkrét esetekben felkérhetik a területileg illetékes kistérségi intézetet a helyzet áttekintésére. Ilyenkor a helyszínen megvizsgálják, hogy valóban a szabályoknak megfelelően jelölték-e ki a dohányzóhelyet, illetve a szabályok megtartása mellett létezik-e olyan alternatíva, ami a helyzet rendezését segíti, de valójában az önkormányzatok is léphetnek, a törvény ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy saját hatáskörben nemdohányzó közterületeket jelöljenek ki, azaz parkokban, lakónegyedek közelében maguk is megtilthatják az utcai dohányzást, amire már több példa is van az országban. Kirívó esetekben a lakók a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség segítségét is kérhetik.

Foto: AP

Forrás: http://hvg.hu

TOP 5