Skip to main content

 

Soha nem hagyták el annyian az országot hosszú távra, mint tavaly - írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint 2015-ben 33 ezren vándoroltak ki, vagyis költöztek külföldre úgy, hogy egy ideig nem is terveznek visszajönni.

Ez még úgy is rekord, hogy valószínűleg ennél még többen is vándoroltak ki, a KSH ugyanis csak arról tud, aki bejelenti, hogy disszidálni fog.

hirdetés

A kivándorlás üteme viszont valamivel lassult, tavaly csak 4,6 százalékkal nőtt a disszidálók száma, míg az előző öt évben 40-70 százalék körül alakult.

A külföldre költözők tipikusan fiatal, jól képzett, nőtlen férfiak.

A kivándorlók 44 százaléka még nincs 30, 75 százalékuk pedig fiatalabb, mint 40 éves. 53 százalékuk férfi, ennek kétharmada nőtlen.

A KSH Népességtudományi Intézetének korábbi kutatásai azt mutatják, hogy az elmúlt években felgyorsult a jól képzettek kivándorlása, akik között amúgy is magasabb a kivándorlási szándék, mint az átlagnál.

Az ország szegényebb részein is nagyobb a kivándorlási hajlandóság, ezeken a részeken 15 százalékkal többen akarnak elhúzni az országból, akár rövid, akár hosszú távra, mint az átlag.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A képen London látható, forrás: pixabay

TOP 5