Skip to main content

globális környezeti ökoszisztéma megmentésére és fenntartására szánt összeg 

A világnak meg kellene négyszereznie a globális környezeti ökoszisztéma megmentésére és fenntartására szánt összeget a következő évtizedekben, hogy ne következzen be komolyabb katasztrófa – mondják az ENSZ friss jelentésének szerzői.

A kutatásból az is kiderül, hogy már a globális GDP 0,1 százalékának felhasználása is hatalmas lépést jelentene.

hirdetés

Bár sokszor merül föl, hogy milyen pénzügyi és gazdasági akadályokba ütközik a globális környezetvédelem, az ENSZ friss jelentése szerint világgazdasági méretekben nem is kellene olyan hatalmas összegeket erre a célra fordítani, hogy elkerüljük a katasztrófát.

EGY FRISS KUTATÁS SZERINT HA MINDEN ÉVBEN A GLOBÁLIS GDP 0,1 SZÁZALÉKÁT A KÖRNYEZETI ÖKOSZISZTÉMA MEGŐRZÉSÉRE ÉS FENNTARTÁSÁRA KÖLTENÉNK, AKKOR EZZEL 2050-RE ELŐ LEHETNE TEREMTENI AZT PLUSZ FORRÁST, AMELY ELEGENDŐ LENNE A TERMÉSZETI ÖKOSZISZTÉMA ÖSSZEOMLÁSÁNAK ELKERÜLÉSÉHEZ

– írja a The Guardian.

Itt olyan terülteket érintő beruházásokra kellene gondolni, mint a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a károsanyag-kibocsátás menedzselése, a védett területek megőrzése, vagy a tiszta víz és a megfelelő élelmiszer biztosítása.

A Világgazdasági Fórum (WEF) és az Economics of Land Degradation Initiative (ELD) közreműködésével készült jelentés szerint globálisan összesen 8100 milliárd dollárt kellene fordítani a biodiverzitás és a természetes élőhelyek megőrzésére – melyek elengedhetetlenek az emberi civilizáció fenntartásához.

ÍGY 2050-RE EL LEHETNE ÉRNI AZ ÉVI 536 MILLIÁRD DOLLÁROS RÁFORDÍTÁST, AMI AKKOR A GLOBÁLIS GDP NAGYJÁBÓL 0,13 SZÁZALÉKÁT TENNÉ KI.

A kérdés pedig gazdasági szempontból is égető fontosságú. Tavaly a Swiss Re biztosítótársaság mutatta ki, hogy a globális GDP több mint fele támaszkodik valamilyen formában a magasan funkcionáló biodiverzitásra, azonban a világ országainak nagyjából ötödét veszélyezteti a természetes ökoszisztéma összeomlásának kockázata. A jelentés szerint a leginkább veszélyeztetett országok között olyanok találhatók, mint Ausztrália, Izrael és Dél-Afrika.

A JELENTÉS RÁMUTAT, HOGY NAPJAINKBAN AZ ÉVI KÖRNYEZETVÉDELMI BERUHÁZÁSOK ÖSSZEGE NAGYJÁBÓL 133 MILLIÁRD DOLLÁR, MELY ÖSSZEG JELENTŐS RÉSZE A KORMÁNYOKTÓL ÉRKEZIK.

A szerzők szerint a jövőben nemcsak a kormányoknak kellene célzott intézkedésekkel növelniük ezt az összeget, de a magánszektornak is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a gazdasági átállásra és a finanszírozásra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: The Vee fotója a Pexels oldaláról

TOP 5