Skip to main content

Discovery Channel aszteroida becsapódás YouTube 

A legvadabb filmrendezők képzeletét is felülmúlja az eseménysor, amelyet egy több kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása okozna a Földünkön. Az alábbi, Discovery Channel által közzétett animáció egy ilyen katasztrófa fő lépéseit mutatja be.

Az igen nyomasztó, de nagyszerűen elkészített animáció egy viszonylag nagyméretű, közel 500 kilométeres kisbolygó becsapódásakor lezajló eseményeket szemlélteti.

hirdetés

A film elején a Földünkhöz közel kerülő kisbolygó árnyéka hatalmas foltként vonul bolygónk felett. Majd belép a légkörbe, és eléri a felszínt.

Ekkor hatalmas lökéshullám kezd tágulni bolygónkon, és a robbanás nyomán rengeteg kőzet repül ki a kéreg felső, közel 10 kilométer vastag részéből.

A HIPERSZONIKUS SEBESSÉGGEL, A HANGNÁL IS SOKSZOR GYORSABBAN HALADÓ LÖKÉSHULLÁM NYOMÁN SZÉLESEDIK AZ ÓRIÁSKRÁTER.

Rengeteg kőzetanyag, továbbá a Világtenger vizének, valamint a légköri gázoknak jelentős része az űrbe távozik.

A kirepült izzó kőzettömeg egy része tüzes esőként hullik vissza a felszínre, és tovább fokozza a pusztítást. A kráter kerületén az anyag egy része megolvad, emellett a lökéshullám bolygónkon körbehaladva letarolja a felszínt.

EGY EKKORA, SŐT MÁR EGY JÓVAL KISEBB, KÖRÜLBELÜL 5-10 KILOMÉTERES ÉGITEST IS GLOBÁLIS KATASZTRÓFÁT OKOZNA, TEHÁT A ROBBANÁS KÖVETKEZMÉNYEI AZ EGÉSZ FÖLDET ÉRINTENÉK.

Az élőlények zöme elpusztul - ha maradnak is túlélők, azok feltehetőleg olyan mikrobák lennének, amelyek a felszín alatt élnek.

SZERENCSÉRE ILYEN NAGY BECSAPÓDÁSOK MA MÁR CSAK ELVÉTVE TÖRTÉNNEK, AZONBAN A NAPRENDSZER KELETKEZÉSÉNEK IDŐSZAKÁBAN TÖBBSZÖR IS ELŐFORDULTAK.

A jelek alapján a kezdeti időszakot követően is volt néhány alkalom, amikor hasonlóan nagy katasztrófát okozhatott egy becsapódás a Földön.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Discovery Channel - YouTube

TOP 5