Skip to main content

 

12 és fél négyzetméteres mobil kislakások lehelnének életet a nagyvárosokban torzóként éktelenkedő kihasználatlan parkolóházakba – legalábbis erre ösztönöz az amerikai tervezők projektje.

Fenntartható, környezetbarát irányba terelné az urbanizációs folyamatok – már a lakhatás szempontjából – az amerikai Savannah College of Art and Design (SCAD) egyetemről indult projekt, melynek célja, hogy új funkcióval lássa el a sorsára hagyott parkolóházakat. „Új hangot szerettünk volna megütni a városi design mikrolakásokat érintő területén, azzal, hogy egy új, a jelenlegi állapotokhoz illeszkedő megoldást kínálunk. A konténerlakásaink kihasználatlan és elhagyott épületszerkezetekben kapnának helyet, amelyeket így nem kell földig rombolni. Ez egy sokkal energiatakarékosabb, és így környezetbarátabb megoldás, mint az elmúlt félévszázadra jellemző 'ledózeroljuk, és felhúzunk egy újat'-szemlélet” – mondta el a hvg.hu kérdéseire Lesley Waldsmith, a SCADpad projektet kivitelező csapat egyik tagja.

hirdetés

Az alig több mint 12 négyzetméteres lakásokból álló atlantai prototípus lakópark felépítése, dekorálása 1-2 hónapig tartott és körülbelül 40-60 ezer dollárt emésztett fel. „A jelenlegi lakások prototípusok, amelyek célja, hogy designelemeikkel egy meggyőző, lakóbarát atmoszférát teremtsenek, ami élhetővé teszi az egyébként lepusztult területeket.” – fűzi hozzá Waldsmith. „Csak az Egyesült Államokban 105 millió parkolóhely van.

Ez minden autóra 5 helyet jelent, ami óriási helypazarlás egy olyan világban, ahol napról napra zsúfoltabbak a városok” – mondja a program kiötlője, Christian Sottile az alábbi videóban. Jelenleg a projekt nem tart ott, hogy a „dobozlakások” megvásárolhatóak legyenek, inkább egyfajta inspirációnak szánták a jövő tervezői számára, amely majd olyan irányba tereli a diskurzust, ami megágyaz olyan jövőbeni terveknek, amelyek lehetővé teszik a funkcióját vesztett szerkezetek életre keltését. „Az urbanizáció abba az irányba halad, hogy egy parkolónyi terület fog rendelkezésre állni a jövő városlakói számára” – mondja ugyanott Sottile.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5