Skip to main content

Heineken sörfelesleg biogáz zöld megújuló energia 

A Heineken közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket azzal, hogy megtalálta annak a módját, hogyan alakítsa át megújuló energiává a megmaradt készleteket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, akkor több millió forint értékű sörkészlet ment veszendőbe, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a koronavírus-járvány miatt - írja az independent.co.uk cikke nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

hirdetés

A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel a feleslegessé vált sört energiává alakítják. Egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják.

Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik,

AMELY ELŐSEGÍTI A SÖR BIOGÁZZÁ TÖRTÉNŐ ÁTALAKÍTÁSÁT, AMELYET A MEGÚJULÓ ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL LÉTREHOZTAK.

A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja.

A Heineken csapatának becslése szerint 2020 májusa óta 83.210 ötven literes hordónyi sört alakítottak már energiává.

KÖZEL 3,5 MILLIÓ LITERNYI KÉSZLET FELHASZNÁLÁSÁVAL (AMELY EGYÉBKÉNT PAZARLÁSBA MENT VOLNA) KÖRÜLBELÜL ANNYI ENERGIÁT ÁLLÍTOTTAK ELŐ, AMELLYEL 28.000 BRIT HÁZNAK BIZTOSÍTHATTAK VOLNA FŰTÉST EGY NAPRA.

A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóiparának legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) becslései szerint februárban akár több mint 41 millió liter sör veszhetett volna kárba, aminek az összköltsége átszámítva közel 140,5 milliárd forint.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Isabella Mendes fotója a Pexels oldaláról

TOP 5