Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Türkmenisztán be akarja temetni az egyik turisztikai látványosságát, a Pokol Kapujának is nevezett izzó krátert. 

A Darvaza-kráter több mint ötven éve ég, a metánnal táplált lángok 1000 Celsius-fok feletti hőmérsékletet érnek el, így nem csoda, hogy a helyiek a Pokol Kapujának nevezték el a látványosságot, írja a Boinboing.

hirdetés

A kráter eredetét nem lehet pontosan tudni, de úgy vélik, akkor keletkezett, amikor a szovjetek földgáz után fúrtak a helyszínen, megnyitva ezzel egy jelentős metángáz bázist.

A metánt a geológusok meggyújtották, remélve, hogy elégetik, és ezzel az rövid időn belül elég. Ehelyett azonban egy izzó krátert hoztak létre, mely soha nem huny ki, metánból mindig van utánpótlás.

Az NPR jelentése szerint, "Az azóta is égő látványos, bár nemkívánatos tűz olyan híres, hogy az állami televízió 2019-ben azt mutatta, Gurbanguly Berdymukhamedov elnök egy terepjáróval száguldozik körülötte".

A kráter régóta turisztikai látványosság

2022 végén fordulat állt be a kráter ügyében, az elnök úgy döntött, hogy a nevezetesség túl nagy ökológiai károkat okoz, és felhívást tett közzé, megoldást kell találni a tűz eloltására. Egyes javaslatok között szerepelt a szivárgás betonnal való betömése, vagy egy robbanószerkezettel való berobbantása, de mindkét megoldás csak ronthat a helyzeten, ha újabb, nagyobb hasadékot hoz létre. Szóval egyelőre nincs megoldás.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hogy lehet a felesleges metánt kivonni a légkörből?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Stefan Krasowski - Flickr: Central Asia 098, CC BY 2.0, wikimedia

TOP 5