Radioaktív hulladékkal teli egykori amerikai katonai bázis bukkanhat elő a jég alól Grönlandon a globális felmelegedés miatt.

A Camp Century nevű bázist Grönland északnyugati részén hozták létre még 1959-ben. A támaszpont megépítésével az amerikaiak az északi-sarki nukleáris rakétakilövő bázisok létesítésének megvalósíthatóságát szerették volna tesztelni, írja a Reuters hírügynökség.

hirdetés

Amikor a létesítmény működését 1967-ben beszüntették, a személyzet 200 ezer liter dízelolajt és ismeretlen mennyiségű radioaktív hűtővizet hagyott hátra, abban bízva, hogy e szennyező anyagok örökre a jég fogságába kerülnek, állítják a Zürichi Egyetem kutatói. A klímaváltozás viszont könnyen keresztülhúzhatja a korábbi terveket.

A század végén olvadhat ki

A hulladékot jelenleg jégtakaró fedi, 35 méterrel a felszín alatt található. A tudósok számításai alapján azonban a globális éghajlatváltozás miatt az említett jégtakaró a század végén olvadni kezd majd és a káros anyagok a környezetbe kerülnek.

Az eredményeket a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban közölték a kutatók.

A grönlandi Camp Century bázis archív fotója, Forrás: Wikimedia Commons

A York Szövetségi Egyetem és a Zürichi Egyetem közös tanulmánya szerint jelen pillanatban rendkívül költséges lenne, ha a hatóságok a hulladék eltávolítása mellett döntenének.

„Ajánlatosabb kivárni, míg a jég megolvad annyira, hogy a hulladék egy része a felszínre kerüljön, csak ezt követően érdemes belekezdeni a helyreállítási munkálatokba" – írják a kutatók.

Az USA hatóságai egyelőre nem kommentálták a kutatást.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A Nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu