Skip to main content

 

Tengeri hínárral gazdagított takarmányt adnak a tejelő teheneknek a davisi Kaliforniai Egyetem kutatói egy tanulmány keretében, hogy csökkentsék az állatok metánkibocsátását.

 

Még a kutatókat is megdöbbentette az eredmény

Egy idén tavasszal készített tanulmány szerint több mint 30 százalékkal sikerült csökkenteni egy tucatnyi Holstein-fríz tehén metánkibocsátását - az állatok böfögéskor, szellentéskor és az ürülékük révén juttatják a légkörbe az üvegházhatású gázt -, azáltal, hogy kis mennyiségű tengeri hínárt adtak az élelmükhöz.

hirdetés

A tengeri alga sós ízét melasszal fedték el.

Teljesen megdöbbentettek az eredmények"

- mondta a tanulmányt vezető Ermias Kebreab, az egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy nem számított ilyen drasztikus változásra mindössze egy kis mennyiségű hínártól.

Októbertől folytatják az ígéretes kísérleteket

Kebreab és kollégái októbertől húsmarhákon kezdik tesztelni a hínáros takarmányt egy hathónapos tanulmány keretében.

A szakemberek szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megerősítéséhez, hogy a módszer valóban biztonságos és hatékony. Hozzátették, hogy az algatermesztőknek növelniük kell majd a termelést, hogy kedvező ajánlattal tudjanak szolgálni a gazdálkodóknak.

A tehenészetek és egyéb állattartó gazdaságok jelentik világszerte a metánkibocsátás egyik fő forrását. A metán üvegházhatású gáz, amely sokkal erőteljesebben károsítja az éghajlatot, mint a szén-dioxid.

A metán az egyik legagresszívabb üvegházgáz

Világszerte folynak a kutatások, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását a táplálékuk módosításával.

A takarmányuk fokhagymával, oregánóval, fahéjjal és curryvel való vegyítése eddig vegyes eredményeket hozott.

Amennyiben a tengeri hínár sikeresnek bizonyul, segítheti a kaliforniai tehenészeteket abban, hogy eleget téve az állattartó gazdaságokra vonatkozó állami előírásoknak a 2013-as szinthez képest 40 százalékkal csökkentsék a metánkibocsátásukat 2030-ig.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: wikimedia commons

TOP 5