Skip to main content

Nagy-korallzátony pusztulás 

Korallpopulációjának több mint felét elveszítette az ausztrál Nagy-korallzátony az 1990-es évek óta - derül ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amely szerint a rendszeres korallfehéredés okozta pusztulás veszélyezteti a zátony regenerálódási képességét.

Ötven százaléknál is magasabb a veszteség

A queenslandi James Cook Egyetem szakemberei szerint 1996 és 2017 között a zátonyrendszer sekély és mélyebb vizeiben élő kis, közepes, valamint nagyméretű korallok száma is több mint 50 százalékkal csökkent.

hirdetés

Azokban a régiókban a legdrámaibb a helyzet, amelyeket a legsúlyosabban érintettek a rekordmagas hőmérséklet okozta tömeges korallfehéredések 2016-ban és 2017-ben.

Idén márciusban öt éven belül a harmadik korallfehéredés sújtotta a zátonyt,

AMELYNEK EZÚTTAL A DÉLI RÉGIÓJA SZENVEDETT SÚLYOS KÁROKAT.

Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált eredmények szerint azon fajok körében a legnagyobb a populációcsökkenés, amelyek a zátonylakó állatok, köztük a halak számára fontos élőhelyeket biztosítják.

Megnövekedett a veszélyes tengeri hőhullámok száma

Terry Hughes, a tanulmány társszerzője szerint a korallzátony regenerálódási képessége is veszélybe került. "Egy virágzó korallpopulációt milliónyi apró bébikorall, valamint számos nagyméretű virágállat alkot, utóbbiak azok a méretes „anyukák", amelyek a lárvák többségéért felelősek" - magyarázta a szakember.

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátony

A VILÁG LEGKITERJEDTEBB ZÁTONYRENDSZERE

és olyan fenyegetett fajok otthona, mint a dugong és a közönséges levesteknős. A szakemberek szerint a klímaváltozás a felelős a korallok számának hanyatlásáért, ugyanis növeli az olyan pusztító jelenségek gyakoriságát, mint a tengeri hőhullámok.

"Nincs több vesztegetnivaló időnk, amilyen hamar csak lehet drasztikusan csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását" - húzták alá a tanulmány készítői.

(Forrás: MTI/dpa/Reuters)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5