Skip to main content
húsevő baktérium Amerika haláleset

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A Vibrio vulnificus miatt már öt halálesetet regisztráltak az Egyesült Államok keleti partvidékén, írja a Live Science

Az amerikai járványügyi központ (CDC) ezért filhívta a lakosság figyelmét a húsevő baktérium okozta tünetekre, előfordulási helyeire, illetve arra, mit kell tenni akkor, ha bárki megfertőződik.

hirdetés

Eszerint a kórokozó május és október között a félsós és sós, parti vizekben fordul elő a leggyakrabban, így aki jelen van a vízparton, illetve kisebb sérülése keletkezik ott, vagy nem megfelelően megfőzött kagylót fogyaszt, legyen óvatos, mert könnyen megfertőződhet, ezért az azonnali kezelése indokolt, hisz ez elengedhetetlen a gyógyulás folyamatában, hívták fel a lakosság figyelmét a szakértők.

Sok a beteg

Amerikában éves szinten 80.000 embert regisztrálnak a betegség miatt. Gyomorgörcs, láz, hasmenés és hányás a tünetegyüttese.

Ha seben keresztül fertőz a kórokozó, a seb környékén szövetelhalás jelentkezhet, ezért is nevezik a baktériumot húsevőnek.

Kezelés hiányában a Vibrio vulnificus hamar elszaporodik a szervezetben és könnyen vérmérgezést okoz, ezért különösen veszélyes.

A globális felmelegedés

A globális felmelegedés, a szélsőséges időjárás kedvez a baktérium elszaporodásának, közölték a szakértők, ezért a közeljövőben emelkedhet a regisztrált esetek, köztük a halálesetek száma is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ez az öt rákbetegség vezeti a halállistát

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by DCStudio on Freepik

TOP 5