Skip to main content

 

Csecsemőtáp megmérgezésével fenyegetnek környezetvédők Új-Zélandon. Azt akarják elérni, hogy kivonjanak a forgalomból egy rendkívül erős mérget, amelyet főleg kistestű rágcsálók ellen használnak.

Fenyegetésük szerint tejalapú bébitápokba kevernék az 1080 nevű mérget. Az ügy még tavaly novemberben kezdődött, akkor küldtek fenyegető leveleket környezetvédők az ország gazdaszövetségének és egy nagy tejtermékgyártójának. Követelésük szerint az 1080 használatával március végére kell felhagynia Új-Zéland mezőgazdaságának.

hirdetés

Üres fenyegetésnek tartják

John Key új-zélandi miniszterelnök szerint valószínűleg csupán üres fenyegetésről van szó, és biztosította a lakosságot, hogy a csecsemőtáp biztonságos, a gyártó üzemekben a méregnek nyomát sem lelték, egyik termékben sem találtak belőle.

Őzeket is legyűr

Az 1080 rendkívül erős, és nem csupán kistestű rágcsálókat pusztít el, hanem őzekkel is végez. A gazdák Új-Zélandon széles körben használják nyulak, menyétek és minden olyan állat ellen, amely kárt tesz a termésben. Környezetvédők jó ideje elítélik az alkalmazását, de betiltását mindeddig tüntetéseikkel nem sikerült elérniük.

Nem ritka, hogy környezetvédők erőszakos módszereket választanak céljaik elérésére: Oroszországban felgyújtottak egy geológustelepet, így tiltakoztak egy bánya megnyitása ellen. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Tápszer mérgezésével fenyegetnek, Forrás: AFP/Fred Dufour

TOP 5