Skip to main content

Egyre több ember vágyik arra, hogy saját kertje legyen, esetleg saját gazdaságában tudjon állatokat tartani, hiszen a legegészségesebb táplálék a helyben ökomódon előállított élelmiszer. Sokan meg is valósították vágyaikat és önellátó közösségeket hoztak létre. Az ilyen közösségek pontos száma még nem ismert hazánkban, hiszen gomba módra szaporodnak, és szűnnek meg ilyen típusú kezdeményezések.

A regisztrált önfenntartó közösségeket a világban a Global Ecovillage Network tartja nyilván. A tagok száma 2012-ben elérte az 567 db tagot. Ebből: Európában, Afrikában és a Közel Keleten: 238 db ökofalu, Amerikában: 245 db, Óceánia és Ázsia területén pedig 84 db ökofalu szerepelt (GEN 2012).

Hazánkban az ökofalvak számát különböző források eltérően határozzák meg. Az Ökofalu információs portál honlapján például 6 db település szerepel, míg az Ökofalu szervezés internetes fórumán, 10 db. A Global Ecovillage Network szervezet taglistáján a magyarországi ökofalvak közül Galgafarm, Gyűrűfű, Máriahalom Biofalu, Krisna-völgy,Bio-Eden Community Project, Hungarian National Network található meg. A Magyar Élőfalu Hálózat 9 db települést tart nyilván. (galéria: 1. kép)

Kormányszintű átfogó elemzés 2009-ben készült a fenntartható módon gazdálkodó települések feltérképezésére, Dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának projektje alapján. Sajnos azóta ez a szervezet megszünt, és újabb átfogó tanulmány a témában nem készült. A 2009-ben elkészült projekt célja az lett volna, hogy olyan közösségi kezdeményezéseket mutasson be a társadalom számára, amelyek elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, valamint segítik e kezdeményezések hálózatának kialakulását. A közösségek hálózatának kiépülésével működésük stabilitását szerették volna előmozdítani. A „Fenntarthatóság előőrsei” című projekt megállapította, hogy „ezek a közösségek jelenleg még nem fenntarthatóak, mivel a rendszerszemléletű megközelítés miatt, addig nem válhatnak azzá, amíg az egész világ nem válik fenntarthatóvá”. (FÜLÖP 2008).

Az önfenntartó települések főleg kisebb falvakban alakulnak ki, de önfenntartó közösségek nagyobb városokban is kialakulóban vannak. Az élelmiszer előállítás terén jóval kisebb területek is elegendőek ahhoz, hogy egy helyi közösség minőségi élelmiszert tudjon önellátásra termeszteni. A minőség és a mértékletesség a fő szempont az önellátó közösségek számára, példát mutatva ezzel a jövő nemzedékek számára.

Bárány Angéla

Forrás: http://www.felsofokon.hu/onellato-kozossegek-hazankban/2012/11/09/onellato-onvezerelt-kozossegek-szama-hazankban

Global Ecovillage Network: http://gen-europe.org/ecovillages/map/index.htm

Dr. Fülöp Sándor (2009): A Fenntarthatóság előőrsei. http://jno.hu/kozossegek/

Magyar Élőfalu Hálózat: http://www.elofaluhalozat.hu/

 

TOP 5