Skip to main content

„Minden elkelt” – ezzel a felirattal akaszthatott volna ki táblát a Design Terminálajtajára a Civil Licit Alapítvány az ötödik fenntarthatósági aukció után.

Több mint kétmillió forint, igazi forró licithangulat és tíz elkelt civil szolgáltatás – ez a mérlege az ötödik alkalommal megrendezésre került Civil Licit-aukciónak. A felkínált szolgáltatások közül a legnépszerűbb a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány által felkínált Négy keréken vállalati napja volt, melyet a kikiáltási ár háromszorosáért a Telenor Magyarország Zrt. nyert el.

Ugyancsak forró licithangulatot hozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érzékenyítő Mosoly-vár elnevezésű programja és a Salva Vita Alapítvány fogyatékosok integrációját elősegítő filmklubja, melyekért a kikiáltási ár dupláját fizették ki a licitáló vállalatok, az előbbiért a Magyar Telekom, az utóbbiért a Nextent Informatika Zrt. A Szempont Alapítvány megsegítésére a BP Business Service Center Kft. vállalkozott.

„A Civil Licit igazi sikere, hogy minden szolgáltatás partnerre talált az idei rendezvényen” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit Alapítvány szóvivője.

Nextent: értéket teremtő mecenatúra

A hazai középvállatok közül még mindig kevesen veszik ki részüket a társadalmi szerepvállalásból. A ritka kivételek közé tartozik a Nextent Informatika Zrt., amely immár második éve támogatja a Civil Licit akcióit. Idén nemcsak egyetlen szponzora volt az eseménynek, hanem három programot is „felvásárolt”mintegy 540 ezer forint értékben.

Az informatikai cég 1998 óta játszott jelentős szerepet a magyar informatikai szektorban. A Nextent ma már több iparágban is piacvezető szerepet játszik infokommunikációs megoldásaival az üzleti életben.

– Évekig kerestük azt a lehetőséget, hol, hogyan tudunk a leginkább hozzájárulni a társadalmi felelősségvállaláshoz úgy, hogy új értékeket teremtünk – mondja Gátfalvi Tamás vezérigazgató-helyettes. – A Civil Licit kezdeményezéseinél tavaly tettük le a névjegyünket, amikor felvállaltuk – akkor még egy bankházzal együtt – a mentor szerepét, és négy programot indítottunk útnak. Idén már egyedüli védnökei voltunk a rendezvénynek, és újabb három projekt mellé tettük le a voksunkat. Nagyon örülünk annak, hogy ezek a projektek idén részben a mi támogatásunkkal, részben más pártfogók égisze alatt folytatódnak.

A Nextent 2011-ben a Salva Vita Alapítvánnyal együttműködve vállalt részt a fogyatékkal élők kulturális programjában. Az önkéntes színházi projektet már közösen valósították meg, ahol felvállalták, hogy olyan különleges színházi esteket szerveznek, ahol előadás előtt mintegy másfél órában bevezetik a gyerekeket a darab, az előadás műhelytitkaiba. A produkció után pedig újrajátsszák – önkénteseikkel – a színházi szituációkat, magyarázatokat fűznek a látottakhoz, s így fejlesztik tovább kis nézőik gondolkodását a darabról és a korról, amelyben a produkciók játszódnak. Ez az együttműködés tartósnak bizonyult, idén a Salva Vita Filmklub az elfogadásért programját támogatják. Ugyancsak egy évvel ezelőtt licitáltak a Szempont programra, amely programot most más vitt el.

A Szadai Meseház program mentorálását a galgamácsai iskolában kezdték meg, ezt a 2012-es árverésen a Magyar Telekom „ütötte le” a licitnél. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szponzorálására tették még le a voksukat a tavalyi licitnél.

A Civil Licit 2012-es árverésén úgy döntöttek, hogy a Salva Vita programját folytatják, mellette támogatják a Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Kft. kezdeményezését a zöldbeszerzési rendszer bevezetésében, és bizalmat szavaztak a GAK Nonprofit Kft. munkahelyi játszmák megszüntetését célzó terveinek.

Magyar Telekom: három egy csapásra

A Szadai Meseház Kulturális Alapítványnak, a Királyutca Designutca Hálózatnak, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Mosoly-vár interaktív programjának mentorálását vállalta fel az idei Civil Liciten 860 ezer forint értékben a Magyar Telekom.

– A Telekom már eddig is állandó résztvevője volt a Civil Licit kezdeményezésének –mondja Somorjai Éva humánerőforrás-vezérigazgatóhelyettes. – Az eddigi 4 liciten összesen 8 szolgáltatást vásároltunk több mint kétmillió forint értékben. A programok támogatása csak a kezdet volt, az idők során 7 civilszervezettel partneri együttműködést is kialakítottunk. Igyekszünk olyan szolgáltatást vásárolni, amely szervesen illeszkedik a 2010-ben keretbe foglalt és elindított esélyegyenlőségi koncepciónkhoz. Például a „Próbáltad már” projektünk a civil licites együttműködésekből nőtte ki magát. Idén olyan kezdeményezésekre is licitáltunk, amely családbarát törekvéseinkhez, a család és munkahely közötti egyensúly megteremtéséhez járulnak hozzá.

– Együttműködésünk a civilszervezetekkel nagyon jó. A megvalósult szolgáltatások, a konkrét programok lebonyolításában rengeteget tanultunk egymástól – hangsúlyozza a vezérigazgató-helyettes. – Az elmúlt 4 négy esztendőben sikerült olyan kapcsolati hálót kialakítanunk, amelynek révén olyan információkhoz, megoldási javaslatokhoz juthattunk speciális kérdésekben, amelyeket máshonnan nem tudnánk elérni. „Próbáltad már” programunk keretében például már mi magunk is civilszervezeteket kérünk fel az elképzelések megvalósításához.

A Telekomnál úgy látják, hogy a Licit legnagyobb haszna, hogy a civilszervezetek megtanulnak a forprofit vállalatokkal együtt gondolkodni. Ha jobban megértik ennek a szférának a működését, maguk is ennek megfelelően tudják saját szolgáltatásaikat alakítani. Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a civileknél meglevő speciális tudás jobban „értékesíthető” legyen. Azok a szervezetek sikeresek, amelyek az adományok mellett (ezek sajnos válság idején elapadnak), piaci alapon is tudnak működni, és így tudnak további forrásokat szerezni karitatív tevékenységükhöz.

Telenor: élet négy keréken

Az aukción a Telenor is képviseltette magát. A vállalat a kikiáltási ár háromszorosáért, 300 000 Ft-on ütötte le a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány programját, a Négy keréken vállalati nap programot.

A Négy keréken program keretében a résztvevők jobban megismerhetik a mozgássérült emberek világát egy eddig kevésbé ismert oldalról, az aktív élet és a sport felől. A program helyszíne a vácrátóti Velo-tanya, amely minden feltételnek megfelel: a résztvevők megtekinthetik és ki is próbálhatják a kerekes székes emberek sportjait: kosárlabda, ülőröplabda, vívás, lovaglás speciális, illetve normál nyeregben.

A Telenor a közelmúltban logisztikai csapatát megváltozott munkaképességű kollégákkal bővítette, és a jövőben is fontosnak tartja, hogy lehetőség szerint hasonló élethelyzetben lévő személyeknek is biztosítson számukra megfelelő munkalehetőséget. A Telenor úgy látja, nem pontos a „megváltozott munkaképességű” kifejezés, hiszen minden ember számára meg kell találni a megfelelő munkakört, ahol tudásának, képességeinek megfelelően érvényesülni tud, függetlenül attól, hogy kerekes székben ül, vagy sem.

A Négy keréken programon részt vevő telenoros munkatársak a vállalat különböző területeiről érkeznek, így szakterületenként más-más szemmel látják, hogy saját területükön a jövőben milyen feladat illeszkedhet leginkább a megváltozott munkaképességű kollégák lehetőségeihez.

A vállalat törökbálinti székháza technikailag maximálisan akadálymentes közlekedést biztosít.

A Motiváció Alapítvány fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek önrendelkező életvitelét segíti, a mindennapjaikban felmerülő problémák megoldása érdekében jött létre, hozzá kíván járulni a hátrányos helyzetben lévő célcsoportok társadalmi beilleszkedéséhez, egyenértékű állampolgári létének megteremtéséhez.

Az alapítvány Négy keréken programja a Civil Licit-aukciótól függetlenül is igénybe vehető vállalatok számára.

Forrás: http://nol.hu/lap/jotett/20121127-civil_licit-aukcio_a_fenntarthato_jovoert

Kép: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/felelos_vallalatok/kalapacs_alatt_a_fenntarthatosag/

TOP 5