Skip to main content

A zöldfal elnevezés nem túl eredeti, de éppen ezért eléggé találó is. Olyan falakat nevezünk így, amelyek zöldek, mégpedig annak okán, hogy növények borítják őket. Angol nyelvterületen ismert még a vertical garden (függőleges kert) kifejezés is.

A zöldfalak lehetnek kül- és beltériek. Futtatottak, és telepítettek.

A futtatott falakra nem meglepő módon növényeket futtatnak, a növény fajtájától függően támrendszerrel vagy anélkül. A futtatott falaknál a növények az anyaföldben gyökereznek, innen nyerik a nedvességet és a tápanyagokat. Különösebb fenntartást nem igényelnek. Persze az öntözést és a trágyázást meghálálják, és jellegük okán metszésük is szükséges lehet

A telepített zöld falak esetében a függőleges falfelületre ültetőközeggel teli ládákat szerelnek, melyeket egy öntöző és tápanyagellátó rendszer köt össze. A növényeket így mesterségesen táplálják és öntözik.

Nyilvánvaló, hogy a futtatott zöld falak kevesebbe kerülnek mint a telepítettek. Előnyük még, hogy gyökérzónájuk elérheti a talaj kapilláris zónáját (csúnya szakszó, megjegyzése társalgási célra nem javasolt), így öntözés nélkül is fennmaradnak és fejlődnek. A futó növények ugyan gyorsan nőnek, de csak lassan jutnak el az égig, ezért alkalmazásuknak az épület magassága határt szabhat. Ráadásul ezek a fránya futónövények eléggé agresszívek is (már amennyire egy növény mondjuk vérszomjas lehet) ezért elnyomják a többi futónövényt, ami aztán barnultan csüngedezhet a homlokzaton. Ezért a futtatott zöldfalaknak nincs nagy mintavariációja.

Ezzel szemben a telepített zöldfalakból tetszőleges minta kirakható, még a színekkel is lehet kicsit játszani. A telepített növények békében megférhetnek egymással. A vállalkozók számára nagy előny, hogy egy telepített növényfalért lényegesen több pénzt lehet elkérni a megrendelőtől.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy nagy általánosságban a telepített zöldfalakat exkluzivitási céllal és inkább beltérben, míg a futtatott zöld falakat sok más praktikus okból, és inkább kültérben használják. Vannak ugyan javaslatok a telepített és a futtatott rendszer ötvözésére, de ezeket még nem lehet általánosnak mondani.

Mint ahogy az egész zöldfal témakört sem lehet általánosként jellemezni, hiszen míg növénnyel befutott, vagy jó esetben befuttatott épülettel azért lehet találkozni, még ha a futónövény az esetek többségében nem is valamely tervezői koncepcióból került oda ahova. Telepített zöldfalból igazán nincs sok. Kis hazánkban például kettő.

Pedig a zöldfal és pláne a zöldárnyék nagyon jó, és fontos dolog, csak alkalmazásuk még annak ellenére gyerekcipőben jár, hogy évezredes múltra tekinthetnek vissza. Na, de itt van ez a kafa blog, ami mindent megváltoztat, és minden elmét fényesre csiszol ebben a témakörben, de csak szépen sorjában.

(Forrás: zöldfal blog)

TOP 5